Папа – парламентарям: сприяти справедливості для найбільш уразливих

Зустрічаючись з членами Міжнародної католицької мережі законодавців, Святіший Отець заохотив до зусиль в оновленні громадянського та політичного життя.

Про це пише Vatican News.

25 серпня, 2022 року Папа Франциск прийняв на аудієнції учасників щорічної зустрічі Міжнародної католицької мережі законодавців. У зустрічі взяли участь також кардинал Крістоф Шенборн, Архиєпископ Відня та Патріарх Сирійської Православної Церкви Ігнатій Афрем ІІ. У своєму слові Святіший Отець висловив міркування про сприяння справедливості у поточній геополітичній ситуації, зосередившись на трьох словах: справедливість, братерство та мир.

Справедливість на захисті найбільш уразливих

Папа Франциск зазначив, що класичне визначення справедливості стосується бажання віддати кожному те, що йому належить. Згідно з біблійною традицією, це передбачає «конкретні дії, спрямовані на сприяння справедливим стосункам з Богом та іншими у такий спосіб, щоб добро індивідів та спільнот могло процвітати», – зауважив Святіший Отець. Він зазначив, що в сучасному світі багато людей вимагають справедливості, а особливо найбільш уразливі, зокрема, мігранти, біженці, жертви торгівлі людьми, люди похилого віку та всі ті, які ризикують бути експлуатованими або викинутими сьогоднішньою «культурою одноразового використання». «Ваше завдання полягає в тому, щоб працювати над збереженням і оцінкою у суспільній сфері тих справедливих стосунків, які дозволяють, щоб до кожної людини ставилися з належною їй повагою та любов’ю. Як нагадує нам Господь: “І як бажаєте, щоб вам чинили люди, чиніть їм і ви так само” (Мт 7, 12; пор. Лк 6, 31)», – звернувся Папа Франциск до законодавців.

Братерське суспільство у дусі солідарності

У свою чергу справедливість залежить від братерства. «Справедливе суспільство не може існувати без уз братерства, тобто без почуття взаємної відповідальності та турботи про розвиток і цілісне благополуччя кожного члена нашого людського роду», – зазначив Святіший Отець. Цитуючи енцикліку Fratelli tutti, він вказав на те, що для розвитку світової спільноти, яка здатна до втілення братерства, необхідна найкраща політика, яка поставлена на служіння спільному благу. «Якщо ми хочемо зцілити наш світ, який так сильно випробуваний суперництвом і формами насильства, які виникають через бажання домінувати, а не служити, нам потрібні не лише відповідальні громадяни, але й здібні лідери, натхненні братерською любов’ю, спрямованою насамперед до тих, які опинилися в найбільш нестабільних умовах життя», – наголосив Папа Франциск. У цьому контексті він заохотив членів Міжнародної католицької мережі законодавців спрямовувати свої зусилля у дусі солідарності, щоб вирішити численні ситуації нерівності та несправедливості, які загрожують соціальній структурі та внутрішній гідності всіх людей.

Мир для служіння спільному благу

Святіший Отець зауважив, що зусилля у побудові спільного майбутнього потребують постійного пошуку миру, який не означає лише відсутність війни. «Мир походить від тривалих зусиль для взаємного діалогу, від терплячого пошуку правди та від бажання поставити справжнє благо спільноти вище особистої вигоди», – підкреслив Папа Франциск. На його думку роль політиків у здійсненні цього завдання є досить значною. Він висловив побажання, щоб Господь допоміг їм стати закваскою для віднови громадянського та політичного життя. «Я сподіваюся, що ваші зусилля для справедливості та миру, живлені духом братерської солідарності, залишатимуться для вас орієнтирами в благородній праці сприяння приходові Божого Царства в світі», – зазначив Святіший Отець.

Схожі новини:

Поширити новину: