Папа Франциск: корупція – річ брудна та смердюча

У своєму інтерв’ю італійському часопису «Il Mattino», Святіший Отець звернув увагу на актуальні проблеми, які мають локальний та універсальний вимір, та потребують зусиль, щоб спільно трудитися на користь загального блага.

Про це повідомляє Vatican News.

У неділю, 18 вересня з’явилося інтерв’ю Папи Франциска італійському часопису Il Mattino, який цього року відзначає 130 ювілей своєї діяльності. Відповідаючи на запитання, Святіший Отець поділився своїми думками про особливість міста Неаполь, у якому знаходиться осідок часопису, тему нерівності, війн, вказав на проблему організованої злочинності, а також поділився своїми думками про очікування від журналістів та взаємодію Церкви з політикою. Пропонуємо вашій увазі кілька думок з цього інтерв’ю.

Бог, який присутній у найслабших

Відповідаючи на запитання про Неаполь, який омивається Середземним морем, Папа Франциск звернув увагу на мігрантів, з якими він зустрічався у Середземному морі. «Я бачив своїми очима очі мігрантів. Я бачив страх і надію, сльози та посмішки, сповнені очікувань, які занадто часто зраджувались», – зауважив Святіший Отець. Він висловив думку про те, що майбутнє кожного буде мирним лише тоді, коли воно буде примирене з найслабшими. Бо коли відкидаються бідні, то відкидається Бог, Який перебуває в них, і відкидається мир. «З цієї причини я завжди застерігаю від тих, хто хоче ткати світ страху, недовіри, мурів і воєн, замість довіри, мостів і миру», – вказав Папа.

Зусилля задля спільного блага

Роздумуючи над особливостями південного регіону Італії, Святіший Отець виокремив тему нерівності, яка, зокрема, згадується в енцикліці Laudato si’. «Ось чому я неодноразово просив і продовжую закликати в ім’я Бога, фінансові групи та міжнародні кредитні організації дати змогу бідним країнам гарантувати базові потреби своїх народів і пробачити ті борги, які так часто стягуються супроти інтересів тих самих народів. Ось чому я продовжую наполягати, щоб великі компанії припинили знищувати ліси, забруднювати річки та моря, отруювати народи і їжу», – підкреслив Папа Франциск.

На його думку, війни, які ведуться на планеті, та несправедливість у світі, не є чимось неочікуваним. «Ми не прислухалися до крику бідних і нашої серйозно хворої планети. Ми думали, що завжди будемо залишатися здоровими у хворому світі. Сьогодні час випробувань, час вибору. Час вибирати між тим, що має значення і тим, що минає, відокремити те, що потрібне, від того, що не є таким», – закликав Святіший Отець. Саме тому необхідна праця, спрямована на спільне благо. «Я просив уряди загалом, політиків усіх партій і продовжую просити їх працювати для спільного блага, а також мати сміливість дивитися на власні народи, дивитися людям в очі, знати, що благо народу – це набагато більше ніж консенсус між сторонами; не тільки прислухатися до економічних еліт, які часто є виразниками поверхневих ідеологій, котрі уникають справжніх питань людства. Потрібна креативність. Творчість, спрямована на добро. Нова модель економіки», – зауважив він.

Корупція, яка містить неприємний запах

Інше питання стосувалось проблеми організованої злочинності, яка присутня у Неаполі. У відповідь Папа Франциск сказав, що організована злочинність – це рана, яка пов’язана із корупцією. «У світі дійсно багато корупції! Корумпована річ є брудною, смердючою», – підкреслив Святіший Отець, додаючи, що корумповане суспільство схоже до мертвої тварини, яка псується та поширює неприємний запах. Як приклад протилежності корупції, він навів особу святого Джузеппе Москатті, італійського лікаря, та блаженного Бартоло Лонго, який був юристом. Вони мали сміливість зробити вибір з пахощами добра. «Ніколи не можна затьмарювати Надію. Все можна відкупити добром», – підсумував Папа.

Уважність на шляху творення динамічної реальності

Журналісти газети Il Mattino запитали у Святішого Отця про його очікування від часопису. «Від часопису я завжди очікую особливої уваги до території, до місць, про які він розповідає, щодо слів, які використовує, зображень, які обирає, до того що часопис публікує в соціальних медіа. Бо ці слова, картини, розповсюдження сприяють творенню ідентичності місця. Від часопису я очікую здатності позв’язувати факти, пам’ять, поглиблення. Я очікую, що через читання часопису я дозволю на те, щоб дійсність ставила перед мною запитання, прийнявши виклик її зрозуміти, відчитувати ознаки її динамізму», – поділився Папа Франциск. Водночас, він перестеріг від використання стереотипів, поспішних висновків, штучних схем, простих відповідей на складні питання або ж перед спокусою всезнайства. «Це питання відповідальності. А також смирення у важких пошуках істини, в уважності щодо того, аби не пропонувати фальшиве представлення реальності, у прийнятті своїх меж», – додав Святіший Отець, вказуючи, що необхідно плекати «розумність сумніву», але не сумніватися в розумі.

Політика – це мистецтво зустрічі

Пригадуючи про майбутні парламентські вибори і очікування від нового прем’єр міністра у Італії, одне з запитань журналістів стосувалось стосунків між Церквою та політикою. Відповідаючи на запитання, Папа Франциск сказав, що для Церкви політика є найвищою формою милосердної любові, а тому Церква не є далекою від політики, адже близька до проблем людей. «Для Церкви політика є, насамперед, мистецтвом зустрічі, це служіння загальному добру, гідності кожної особи, життю кожної людини. Церква говорила і повторює говорити про ті речі, які є вагомими», – зазначив Святіший Отець.

Схожі новини:

Поширити новину: