Папа: Ці могили взивають: «Зупиніться, виробники зброї!»

Заупокійна молитва на гробах полеглих під час війни стала нагодою для Папи Франциска піднести черговий заклик покласти край війнам.

Про це пише Vatican News.

«Ти, що проходиш, подумай про свої кроки, а між твоїми кроками подумай про останній крок». Напис, поміщений на вхідній брамі одного з цвинтарів, став відправною точкою для проповіді Папи Франциска, яку він виголосив експромтом, без заздалегідь приготованого тексту, під час Святої Меси, яку він у вівторок, 2 листопада 2021 року, очолив на Французькому військовому цвинтарі в Римі.

В день споминання всіх померлих Єпископ Риму здійснив паломництво на пагорб Монте-Маріо в північній частині Вічного Міста, де серед великого заповідного парку примістилося місце останнього спочинку солдатів французької армії, які брали участь у боях на боці союзницьких військ під час звільнення Італії від німецької окупації. Прибувши на цвинтар із півгодинним випередженням запланованого часу, Святіший Отець пройшовся між могилами в мовчазному молитовному зосередженні, поклавши на деяких із них білу троянду. Далі розпочалося Євхаристійне богослужіння

Життя – це мандрівка

Роздумуючи під час проповіді над словами, поміщеними над входом до одного цвинтаря, Папа підкреслив, що наше життя є мандрівкою, всі ми, якщо хочемо чогось досягти, перебуваємо в дорозі, що не є «ні прогулянкою, але й не є лабіринтом». Й усі ми «матимемо останній крок». Хтось може заперечити, мовляв, не треба бути настільки трагічним, однак, такою є правда…

«Важливо, аби цей останній крок застав нас у дорозі, а не на безтурботній прогулянці, на життєвій дорозі, а не в безконечному лабіринті. Перебувати в дорозі, щоби останній крок застав нас, коли прямуємо вперед. Це перша думка, що виходить з мого серця, якою хочу поділитися», – сказав проповідник.

Заклик безіменних могил

Далі Святіший Отець скерував думку до похованих тут людей, полеглих на війні, людей, які померли, бо були покликані захищати батьківщину, захищати певні цінності, ідеали, але, дуже часто, захищаючи «сумні та гідні осуду політики». «І вони є жертвами, жертвами війни, що пожирає дітей батьківщини», – сказав Папа, зауваживши, що на одній із могил від побачив напис: «Inconnu. Mort pour la France. 1944» (Невідомий. Помер за Францію. 1944).

«Навіть імені нема. У Божому серці записані імена нас усіх, але це є трагедією війни. Я впевнений, що всі ті, які відійшли у добрій волі, покликані батьківщиною захистити її, перебувають з Господом. Але чи ми, що перебуваємо в дорозі, достатньо змагаємося за те, щоби не було війн? За те, щоби не існувало економік країн, які зміцнюються завдяки виробництву зброї?» – запитував проповідник, зазначивши, що ці могили, частина з яких безіменні, є «посланням миру», що взиває: «Браття й сестри, зупиніться! Зупиніться виробники зброї!».

Схожі новини:

Поширити новину: