Відзначення спомину св. Домініка в Мукачеві

Домінік де Гусман більше відомий як святий Домінік, засновник Ордену Проповідників, чиї послідовники розійшлися цілим світом. Вже сьогодні, 30 липня, домініканська спільнота Мукачева відсвяткувала цьогорічний спомин свого фундатора.

Про це повідомляє Мукачівська дієцезія.

Святкову Месу очолив Апостольський адміністратор Мукачівської дієцезії, котрий теж належить до домініканців та Божим провидінням був вибраний, щоб став єпископом у своєму ж рідному місті, Микола Петро Лучок ОР. З ним концелебрували мукачівський вікарій о. Євген Фізер, отець-домініканець Іреней Погорельцев та отець-францисканець Маріо Вайнраух з Виноградова, котрий виголосив проповідь.

Після урочисто заспіваного дияконом Юрієм Голотюком Євангелія, присутні слухом поринули у створений словами проповідника світ. У своїх міркуваннях він зазначив, що хата оживає завдяки людині, адже як каже Ісус у сьогоднішньому Євангелії: «Ви – сіль. Якщо вона звітріє, не можна нічим її замінити».

Проповідник також пригадав, що Ісус – це наріжний камінь. Він нас не залишив, але залишив братів і сестер тут на землі. І свій лист – Святе Письмо залишив для нас, щоб ми були справжніми братами і сестрами. У світлі цього о. Маріо зауважив, що святі – це живі камені. «Святий Домінік – це живий камінь, який Господь Бог поставив на землю. Через нього залишив його листи, його вчинки і ви тому наслідуєте Ісуса Христа і через Нього святого Домініка. Які ми є брати і сестри?.. Кожен святий, який увійшов у цей світ, починаючи від Авраама і до всіх святих, яких ми можемо згадувати, вони є ті живі камені, які Господь Бог дав цьому світові. Ви так само тут, у Мукачеві, у цій парафії, у цій дієцезії, тут, на Закарпатті, тут, у своїй сім’ї, ви є живі брати і сестри,» – сказав проповідник.

Він також згадав про теперішню російську агресію: «Життя від Бога дорогоцінне. Цінуй його! Тут на Закарпатті по іншому переживаємо війну. Цінуй! Цінуй і дякуй! Дякуй за життя інших і побач наскільки цінне дає тобі Бог!» Ставлячи запитання про те, що ми можемо зробити, о. Маріо наголосив «Багато чого!» і заохотив пізнавати свою харизму, розпізнавати той дар, котрим Бог тебе обдарував.

Проповідник закликав всіх не піддаватися розпачливим думкам про свою слабкість. «Я – скрипка у руках Бога. Чесно кажу, у мене деякі струни полопали: я не прийняв правильні рішення, бо піддався гріхові. Але стою тут перед вами, бо Господь грає на моїх руках, моєму тілі, моїй душі. Дозволь Йому взяти тебе у руки так, як ті святі».

«Пізнайте свою харизму, – закликав ще раз на завершення проповіді о. Маріо Вайнраух OFM. – Я впевнений, що тут сидять святі!».

На завершення Меси єпископ Микола висловив подяку Богу за дар покликання до ордену св. Домініка, за родину, яка тут є у Мукачеві, за дружбу, яка тут є між францисканцями і домініканцями, отцю-проповіднику за заклик бути відкритими на харизму, яку «Бог у нас вклав, щоб ми дозволили Йому видобувати з нас звуки доброї новини», а також всім домініканцям та друзям святого за служіння. «Домінік – це вогонь, який не згорав але, водночас, віддав своє життя з любові до ближнього, з любові, яку Христос носив у своєму серці,» – пригадав єпископ та побажав, щоб цей вогонь Святого Духа і надалі працював всіх присутніх, щоб випалив кожен гріх як вогонь очищає золото і срібло, та дав відвагу бути світлом для світу.

Представники терціарів Францисканського Ордену з францисканської парафії Доброго Пастиря, що в Ключарках, привітали братів і сестер з ордену св. Домініка. Серед побажання пролунало: «наші два ордени повинні об’єднатись у єдиній молитві заради спасіння всього людства».

Святкуванню передували молитва членів Третього Ордену, а також репетиції співу, які організувала с. Лідія Тімкова ОР, котра вже довший час служить при мукачівській парафій. Загальну атмосферу також доповнили декорації та врочистий вигляд терціарів – довгі білі скапулярії вирізняли їх з-поміж інших.

фото і текст: Тетяна Решетар

Схожі новини:

Поширити новину: