Прощання у Кошіцах з кардиналом Йозефом Томко

У місті Кошіце 16 серпня 2022 р. Словаччина попрощалася з померлим кардиналом Йозефом Томко. Символічно він повернувся у свою рідну архідієцезію. Народжений в Удавському помер тиждень тому у Римі. Хотів, щоб місцем його останнього спочинку стала кошицька катедра св. Алжбети, де його і поховали.

Про це повідомляє Мукачівська дієцезія з посиланням на Конференцію Єпископів Словаччини.

В заупокійній месі у Кошіцах взяли участь три кардинали. Головним целебрансом був емеритний празький архієпископ кардинал Домінік Дука. Попрощатися з покійним прийшов також колишній секретар Йоана Павла ІІ, краківський архієпископ емерит та кардинал Станіслав Дзівіш, а також Остригомсько-Будапештський архієпископ і Примас Угорщини кардинал Петер Ердьо.

На похороні присутні 35 єпископів зі Словаччини, Угорщини, Чехії та Моравії, Польщі та України, 350 священників і богопосвячених осіб, приблизно 80 монахинь. До служіння долучилися 50 волонтерів. На похорон було акредитовано 80 журналістів. Україну представили єпископ емерит Мукачівської дієцезії Антал Майнек та Апостольський адміністратор Мукачівської Греко-Католицької Єпархії єпископ Ніл Лущак.

У Кошице ще ніколи не було похорону такого масштабу. Останнє поховання єпископа в Кошицькому соборі було в 1962 році. Тоді тут був похований єпископ Йозеф Чарськи. Саме єпископ Чарський у 1945 році відправив молодого семінариста Йозефа Томка на навчання до Риму.

Схожі новини:

Поширити новину: