Папа: історична зустріч з лідером шиїтів Великим Аятолою Алі Аль-Сістані

Апостольська подорож до Іраку стала для Папи Франциска нагодою зробити черговий важливий крок у діалозі з мусульманами.

Про це повідомляє Vatican News.

Ен-Наджаф, третє за значенням місто для мусульман після Мекки та Медини, розташоване в центральному Іраку 160 км на південь від Багдада, стало першою метою другого дня Апостольської подорожі Папи Франциска до Іраку.

Головний осередок іракських шиїтів та мета паломництва шиїтів усього світу пов’язаний із постаттю однієї з найшанованіших постатей в ісламі – двоюрідним братом Магомета імамом Алі, могила якого розташована в мечеті, спорудженій на його честь, що є одним із головних священних місць для мусульман. Місто відоме також величезним цвинтарем, найбільшим у світі, що зібрали безліч могил пророків і вірних. Шиїти вірують, що були похованим у Наждафі гарантує вхід до раю.

Ен-Наджаф є також резиденцією духовного лідера іракських шиїтів Великого Аятоли Алі Аль-Сістані, приватною зустріччю з яким Глава Католицької Церкви зробив черговий важливий крок на шляху католицько-мусульманського діалогу. Візит мав виключно приватний характер. Папа Франциск прибув до міста літаком з Багдада, де його зустрів губернатор. З аеропорту він відразу від’їхав до резиденції Великого Аятоли, де відбулася 45-хвилинна приватна зустріч, по завершенні якої Святіший Отець від’їхав до аеропорту, звідки відлетів до Насирії.

Як повідомив Речник Апостольської Столиці Маттео Бруні, під час візиту ввічливості Папа підкреслив важливість співпраці та дружби між релігійними спільнотами, бо розвиваючи взаємну пошану та діалог можна зробити внесок у добро Іраку, регіону та всього світу. Зустріч також стала нагодою подякувати Великому Аятолі за те, що разом із шиїтською спільнотою підносив свій голос на захист найслабших і переслідуваних, наголошуючи на сакральності людського життя та важливості єдності в народі. Прощаючись, Святіший Отець запевнив у своїх молитвах до Бога, Творця всіх, за майбуття миру й братерства для іракської землі, Близького Сходу та всього світу.

Для Папи Франциска, після зустрічей з Великим Імамом Аль-Азгар Аль-Таїбом, з яким у лютому 2019 року був підписаний спільний «Документ про загальнолюдське братерство», зустріч з Великим Аятолою Аль-Сістані є черговим великим кроком в діалозі з ісламом. Аль-Сістані є не лише головним духовним авторитетом Іраку, але й виконує цю функцію для шиїтів Пакистану, Індії, як також тих, які проживають в Європі та Америці. Зустріч з Главою Католицької Церкви є першою такого роду зустріччю в історії.

Схожі новини:

Поширити новину: